DIY Snusemåtte
Lav selv dette populære hundelegetøj

Sådan laver du selv en fed DIY snusemåtte til din hund, så den både aktiveres og kan slappe godt af efter løst opgave

Vi kender det allesammen – vores hunde kræver opmærksomhed og vil ikke falde til ro. Mental stimulering af din hund er mindst lige så vigtig som fysisk motion og vil virke afslappende på din hund. En snusemåtte er den perfekte og nemme løsning til at stimulere din hund, ved en rolig aktivitet, som ikke kræver mere forberedelse, end et par minutter af din tid. Efter en omgang mental aktivering og udfordring, er hunden godt træt og brugt i hovedet og kan bedre slappe af.

Undersøgelser viser, at hundens puls falder, når den får lov til at snuse. Vores hunde ELSKER at snuse og bruge deres næser. Se bare når I er ude at gå en tur. Mange hunde er endda skabt til at bruge deres lugtesans som arbejdsredskab, så det er helt naturligt at udnytte dette, når du skal stimulere din hunds sanser. Uanset hvad I laver, så lad hunden snuse alt det den kan – jo mere den bruger sin lugtesans, jo mere rolig bliver din bedste ven.

Der er et kæmpe marked for hundelegetøj, som du kan købe til forskellige priser og i svingende kvalitet. Tænk bare hvor mange produkter der egentlig er nede i din lokale dyrehandel. En del af det aktivitetslegetøj man kan købe til hunde, er lavet af plastik eller gummi, bliver fragtet hjem fra hele verden og du kan ikke altid være helt sikker på, hvad disse produkter indeholder.

Snusemåtte

Noget af det mest populære aktivitetslegetøj til hunde for tiden en snusemåtte, eller snusetæppe, som de også kaldes. En snusemåtte er en måtte opbygget af forskellige strukturer, hvor du kan gemme godbidder og mad i. Hunden skal altså arbejde for dens belønning, ved at snuse sig frem til godbidden med snuden eller “grave” den frem med ben og poter.

En snusemåtte kan virke beroligende på hunden. Derfor er det en god måde at stimulere hundens sanser på. Brug en snusemåtte som en hurtig aktivitet og udfording for din hund.

Det er meget simpelt at bruge en snusemåtte. Du kan gemme godbidder og foder i snusemåtten og bruge den ligesom en slow feeder. Så skal din hund bruge dens lugtesans til at finde maden. En anden fordel ved denne fodringsmetode er, at din hund ikke sluger maden.

DIY Snusemåtte

Går du lidt op i miljø, bæredygtigt hundelegetøj og genbrug, så er det helt oplagt at lave dit eget aktivitetslegetøj til hunden. Du kan for eksempel nemt lave en snusemåtte.

Overordnet findes der to slags snusemåtter du kan lave: en måtte med forskellige lommer og folder og en måtte med frynser. Begge dele egner sig til alle slags hunde. Vi kender selv vores hunde bedst og du kan selv vurdere hvilken slags aktivering der passer til din – om det er en med små lommer eller frynser.

Upcycling

Gør dig selv den tjeneste og gå på jagt i genbrugsbutikker eller online markedspladser efter stof, fleece tæpper og andet materiale, som du skal bruge til snusemåtten. Når du bruger genbrugsmaterialer, er du også med til at lave et bæredygtigt legetøj til hunden.

Snusemåtte med frynser

En hjemmelavet snusemåtte med frynser er super nem at lave og kræver ikke andet værktøj end en saks.

Du skal bruge:

  • En base til din måtte
  • Stof til frynserne

Sådan laver du din snusemåtte med frynser

Du skal først og fremmest have en base/bund til din måtte. Den kan bestå af alt fra en stykke tykt pap, et stykke stof eller en udendørs dørmåtte. Det vigtigste er, at der er huller, som du kan stikke strimlerne igennem. Den mest holdbare løsning er en dørmåtte, for eksempel en udendørs grov gummimåtte. Den forhindrer også måtten i at glide rundt på gulvet, fordi den står godt fast.

Det næste du skal finde er stoffet. Vi har gode erfaringer med at bruge tæpper af fleece – de fleste af os har gamle fleece tæpper liggende og dem kan du helt sikkert også finde billigt i genbrugsbutikker. Fleecetæpper trevler heller ikke på samme måde som andre stoftyper og tørrer hurtigt. Prøv dig frem og eksperimenter med farver, mønstre og figurer.

Når du har skaffet dine materialer er du klar til at gå i gang. Klip stoffet/tæppet ud i strimler. Længden på strimlerne afhænger af, hvor lange frynser du gerne vil have – begynd med et par strimler der måler 20 cm og se hvordan det passer.

Herfra handler det ganske enkelt om, at stikke stofstrimlerne igennem hullerne og binde en knude øverst på måtten – altså, så frynserne stikker op.

Fortvivl ikke, hvis du i begyndelsen ikke synes, at frynserne fylder. Jo flere du binder på og jo tættere du binder dem, jo mere vil det fylde i sidste ende.

Til én måtte, der måler ca 30*30 cm, skal du bruge cirka 2 hele fleecetæpper af normal størrelse. Dette afhænger selvfølgelig af hvor mange strimler du vil have (og hvor lang tid du vil bruge) – prøv dig frem.

Når du er færdig kan du vælge at klippe strimlerne til i længden for snusemåtte med et mere ensartet look.  Hvis du vælger en udendørs gummimåtte eller pap, skal du være opmærksom på at den ikke kan gå i vaskemaskinen.

Og så er det ellers bare at komme i gang med at gemme godbidder til hunden.

Snusemåtte med lommer

Du kan lave en snusemåtte med små lommer, stoffolder og andre små opgaver, som hunden skal løse. Her bestemmer du selv sværhedsgraden i forhold til hundens behov.

En snusemåtte med lommer og opgaver fungerer på samme måde som en med frynser. Du kan gemme godbidder og foder, som hunden bruger en masse tid på at snuse frem. Brug en snusemåtte med opgaver som aktivering, slow foder og som legetøj til hunden.

Vi anbefaler at du bruger en symaskine, når du skal lave din snusemåtte med lommer og opgaver.

Sådan laver du din snusemåtte med lommer og opgaver

Først skal du bestemme hvilken base du vil have til din snusemåtte. Du kan med fordel vælge et godt, tykt stykke stof, så hunden ikke river det i stykker. Lav eventuelt flere lag, så snusemåtten bliver endnu mere holdbar. Huske at tjekke om stoffet kan tåle, at komme i vaskemaskinen.

Når du skal lave de små lommer og opgaver, forslår vi at du bruger fleece. Fleece er god for hunden, fordi det ikke trevler og den sluger det derfor ikke så nemt.

Du skal bruge:

  • En base til din måtte
  • Stof til lommer og folder

Så handler det bare om at gå i gang med at klippe små lommer, folder og andre figurer. Når du har lavet de små stykker stof, syes de på snusemåtten.

Hvis du vil undgå at snusemåtten glider rundt på gulvet, kan du lime gummidutter på bunden af måtten. Brug eventuelt en gummimåtte under bunden.

Når du laver lommer, osv., som du skal gemme mad i, så kan du med fordel tjekke, om din hunds snude kan komme ind i dem. Det skal være en udfordring for din hund, men det skal være muligt for den, uden at den giver op.

Bland gerne forskellige farver og figurer på snusemåtten. Jo mere forskelligt der er, jo mere stimuli får hunden hver gang den leger med snuden på tæppet.

En snusemåtte er en rigtig god måde for dig, at aktivere din hund. Gem mad og godbidder og lad hunden søge efter dem med snuden. En snusemåtte kan bruges alle ugens dage, hvis det passer til din hunds aktivitetsniveau og temperament. Giv din hund en masse mentale udfordringer, så vil du opleve en anden ro og træthed hos din bedste ven.

En snusemåtte bruges som et supplement til din hunds daglige motion. Hvilket betyder, at du selvfølgelig skal gå de sædvanlige ture med hunden, ud over leg med snusemåtten.