13 farlige fødevarer din hund ikke kan tåle

 

Ved du hvilke fødevarer der kan slå din hund ihjel? Hundens mave er sammensat meget anderledes end menneskers. Hunden er nemlig en ådselsæder og det giver nogle helt andre evolutionære forudsætninger for, hvad der er gavnligt for den at spise i forhold til dig. Og vi er naturligvis helt med på, at din hunds store tiggende øjne kan være svære at modstå, når der er god menneskeføde i nærheden. Men for at passe godt på din hund, bør du vide hvornår du desværre er nødt til at sige ‘nej’

Vi ser nærmere på en række uskyldigt udseende fødevarer, som kan være giftige for din hund.

Hunde har meget få smagsløg og smager derfor ikke synderligt meget på maden. Fejlagtigt er mange af den opfattelse, at hunde kan smage på samme måde som vi mennesker. Det kan den ikke, men derimod har din hund en fantastisk olfaktorisk sans (lugtesans). Det er lugtesansen, som hunden bruger til, at bestemme sig for om maden den præsenteres for bør spises. Det betyder også, at du muligvis vil få et par aha-oplevelser undervejs i læsningen af denne blog. Det kan nemlig godt være, at din hund selv har fravalgt en række af de fødevarer der nævnes. Rigtigt langt hen ad vejen ved hunden nemlig selv, hvad den kan og ikke kan tåle.

 

Kan hunde tåle chokolade? Få svaret her i Kæledyrsbloggen

1. Chokolade

Chokolade er farligt for din hunds mave. Det er det fordi, at det indeholder et stof som hedder theobromine. Theobrominemængden i chokolade bestemmes ud fra hvor mørk chokoladen er – jo mørkere des større theobromine-koncentrat.

Rigtigt mange mennesker bliver overraskede når de præsenteres for denne faretruende fødevarer overfor deres hunde. Det er fordi, at vi mennesker anser chokolade som en kærlig godte enhver bør have adgang til indimellem. Og det er også hjerteskærende at vores firbenede venner ikke må være med ved godtebordet – men når det gælder chokolade er du desværre nødt til at vise din hund noget though love.

 

 

Kan hunde tåle avokado? Find svaret lige her i kæledyrsbloggen

2. Avokado

Avokado er superfarligt for din hund. Faktisk er det både skrællen, stenen, grøntsagskødet og selve planten der er farligt for hunde.

Avokado indeholder nemlig stoffet persin, som hunde ikke kan tåle. Persin kan forårsage akut celledød i hundens hjertemuskulatur og i mælekirtlerne. Derfor er det utroligt vigtigt, at du ikke fx giver din hund salatrester med avokado i – også selvom du piller avokadostykkerne ud. Avokadoens struktur gør nemlig, at små mosede stykker kan være svære at identificere. I stedet anbefaler vi, at du altid serverer avokado ved siden af på aftensmadsbordet, hvis familiehunden elsker at få rester fra bordet. På denne måde kan du nemt sortere avokado fra hundens madrester.

 

 

Kan hunde tåle nødder? Find svaret lige her i Kæledyrsbloggen

3. Nødder

Nødder er farlige for hunde. Særligt valnødder og macademianødder er voldsomt giftige for din hund. Hunde der ovenikøbet spiser chokolade med nødder i risikerer at blive meget syge og i sidste ende kan din hund faktisk dø af det.

Symptomer på at din hund har spist nødder er ofte opkast og lammelse, men kan også have andre sygdomslignende symptomer; Hunden kan miste sin balanceevne, få høj feber og kaste op. I værste fald kan hunden findes livløs. Pas derfor på, at din hund ikke får poterne i nødder. Og støvsug eller fej grundigt efter aftensmaden hvis i får nøddeholdig mad i familien, så familiens hund ikke finder nødder under bordet.

 

Kan hunde tåle vindruer? Der er mange fødevarer din hund ikke kan tåle. Læse mere i Kæledyrsshoppen

4. Vindruer og rosiner

Vindruer og rosiner kan være giftige for din hund. Man ved ikke præcis hvilket stof det er hunde ikke kan tåle ved vindruesplanten, men man ved at det er nyrerne, som bliver påvirkede.

Nogle hunde kan leve et helt liv uden at blive syge af at spise rosiner, men andre får nyresvigt eller ligefrem bliver så syge at de dør af det. Dette tyder på, at der er tale om en form for allergi, som ikke alle hunde lider af. Der er ingen indikation på hvilke hunderacer der er mere resistente end andre.

Den dødelige dosis kan være alt fra 1-8 rosiner eller vindruer per kilo kropsvægt. Så sørg for at placere rosinbøtten langt væk fra din hunds poter.

 

Kan din hund tåle løg? Få svaret her i Kæledyrsbloggen og lær præcis hvad din hunds mave kan tåle

5. Løg

Løg i alle afskygninger kan være farlige for din hund. Det vil altså sige, at Fido skal holdes langt væk fra både røde og hvide løg, men også hvidløg, blomsterløg mm.

Symptomerne på en forgiftning fra løg kan være åndedrætsbesvær hos hunden. Løgenes giftstoffer angriber nemlig hundens røde blodlegemer og giver således blodmangel.

Det er ikke alle hunde, der får en fysisk og synlig reaktion når de får løg. Mange giver fx hunden rester af kødsovs, lasagne eller en salat der indeholder løg uden at det synes at genere hunden. Men hvis du vil være på den sikre side, bør du være meget påpasselig med, at give din hund løg-holdig mad.

 

Kan hunde tåle tomat? Og hvilke andre fødevarer kan give din hund maveproblemer? Lær med i Kæledyrsbloggen

6. Tomater

Overraskende mange er faktisk godt klar over denne trussel mod din hunds mave. Tomater indeholder enzymer, som din hund ikke kan nedbryde i mave-tarmsystemet. Hold øje med din hunds afføring hvis den pludselig får diarre, opkastning eller hvis den savler ualmindeligt meget, får kolik, forstoppelse eller besværet vejrtrækning. Netop fordi det er maven der er allergisk, er det også maverelaterede lidelsessymptomer du bør være opmærksom på. I nogle tilfælde kan din hund godt tåle at få rester af tomatsovs-baserede retter som bolognese eller pizza uden at der opstår problemer. Men tykke stykker tomat kan være giftigt for alle hunde, da dyret ikke har et fordøjelsessystem der kan nedbryde tomatstykkerne.

 

Kan din hunde tåle kirsebær? Find svaret her i Kæledyrsbloggen og lær mere om din hunds mave og fordøjelse

7. Frugtsten og kerner

Kirsebærsten, æblekerner, abrikossten og blommekerner indeholder der giftige stof cyanid. Cyanid er farligt for såvel hunde som mennesker. Men hvor mennesker ikke traditionelt spiser denne type sten og kerner, tænker vi måske ikke over dette problem. Hunde derimod kan ofte findes med et nedfaldsæble eller -blomme i munden – klar til at sluge hele herligheden. Sørg for at pille disse sten og kerne ud og smid dem i en lukket skraldespand, så din hun ikke kan falde over denne gift under et sit daglige affaldsrøveri.

Kerner og sten kan have en dødelig udgang for hunden. Tag derfor eventuelt en god snak med hele familien, så alle er bevidste om, at familiens hund ikke må få denne giftige spise.

 

Kan hunde tåle kaffe? Find svaret i Kældedyrsbloggen og lær mere om hvordan din hunds mave fungerer

8. Koffein og the

Kaffe, the, cola og energidrikke er skadelige for din hund fordi de indeholder koffein (og(eller theobromine). Også kaffegrums indeholder koffein og kan være skadelig for din hund.Det skyldes at disse drikkevarer indeholder koffein, som giver din hund en stærk følelse af rastløshed og hjertebanken – ikke ulig den effekt, som vi mennesker mærker. Derimod vil din hund opleve symptomer som opkast og rystelser i kroppen.

Og så tænker du måske; hvem giver sin hund disse drikkevarer? Men det behøver ikke at være med vilje. Din hund kan i et tørstigt øjeblik gå i kaffe eller sodavandsresterne, for at slukke sin tørst uden at du måske opdager det. Det betyder imidlertid ikke, at du skal rende rundt og stresse for at tørre kaffepletter op på verandaen. Sørg blot for at hunden har vand, da dette er dens foretrukne væskekilde til enhver tid.

 

Kan din hund tåle mælk og mælkeprodukter? Få svaret i Kæledyrsbloggen

9. Mælkeprodukter

Mælk og mælkebaserede produkter der indeholder laktose – altså mælkesukker – kan give maveproblemer for din hund. Præcis ligesom laktoseintolerante mennesker, kan mælkesukkeret være svært for hundens mave at nedbryde. Det skyldes at nogle hunde ikke har det naturlige enzym i deres tarmflora, som skal nedbryde og neutralisere mælkesukkeret.

Det er dog imidlertid ikke alle hunde, som oplever symptomer på laktoseintolerance. Drikker din hund glædeligt mælk og spiser ost, smør og yoghurt uden problemer med fordøjelse og symptomer som diarre, så skal du ikke være nervøs. Oplever du derimod de dårlige symptomer, bør du straks skifte til en laktosefri kost, da hunden kan opleve smerte og ubehag uden du er klar over det.

 

Kan din hund tåle bacon?

10. Salte fødevarer

Din hund har ikke godt af saltet kød og behøver ingen saltning af dens kost – overhovedet. Hundens krop har svært ved at nedbryde salt i for store mængder og saltede fødevarer her desuden ingen effekt på hundens smagsløg. Hunde ‘spiser’ derimod med snuden og lugter sig frem til hvad der kan spises. Salt har ingen lugteforstærkende egenskaber og kan derfor helt undlades.

Det betyder således også, at saltholdige snacks, som fx bacon eller lignende, faktisk ikke er særligt godt for din hund. Selvom disse proteinholdige fødevarer kan være utroligt populære hos Fido, så vil vi anbefale, at du erstatter med kød uden stærk saltning eller hundegodbidder, som er skabt som hundeføde.

 

11. Alkohol

Dette er virkelig en no-brainer, men den er alligevel vigtig at nævne – skulle din hund på mystisk vis være faldet i øltønden midt under festen. Alkohol er gift for din hund og indtagelse af alkohol kan medføre opkast, dårlig lever, problemer med hjernen og i sidste end kan din hund dø af det.

Et tilfælde hvor du derfor bør være særligt opmærksom på din hund, er til fester hvor der serveres alkohol. Sørg for at hunden har massere af friskt rent vand til rådighed, så den ikke fristes til, at drikke af diverse lavtstående glas eller af væskerester på bordet. Hunden vil ikke af sig selv opsøge alkohol, da hundens foretrukne væskekilde altid vil være vand.

 

Kan hunde tåle gær? Få svaret lige her i Kæledyrsbloggen og lær om dyrets mave

12. Gær

Gærholdig brød kan have store konsekvenser for din hund. Gæret skaber en reaktion i hundens tarm, som kan minde om den reaktion gæret har, når det hæver. Gæret begynder simpelthen at hæve inde i hundens mave og dette kan bl.a. give din hund tarmslyng. Tarmslyng sker når tarmene begynder at dreje rundt og er en voldsomt smertefuld sygdom.

Symptomerne på tarmslyng hos hunden vil være voldsomme mavesmerter, krampe, diarré og opkast. For mange hunde kan dette betyde, at de må igennem en operation, for at hjælpe hundens mave tilbage i god stand igen. Vælger du at give din hund ikke-gær-baseret brød at spise, bør du samtidig holde den fra nødder og kerner som den ikke kan tåle. Læs punkt 3 i denne guide.

 

Kan hunde tåle slik? Lær alt om hundens mave og hvad den ikke kan tåle lige her i bloggen

13. Slik

Man skulle tro, at slik var forbudt for hunden fordi det er fyldt med sukker – og sukker er bestemt heller ikke godt for din hund i større mængder. Men faktisk er det stoffet xylitol, som findes i det meste slik, herunder mintpastiller, tyggegummi mm. Dette stof får din hunds blodsukker til at styrtdykke. Hunden mister sin koordinationsevne og vil have svært ved at balancere. I de værste tilfælde (fx indtagelse af ca ti stykker tyggegummi for en mellem størrelse hund) kan hunden få akut leverskade eller ligefrem dø.

Slik er én af de ting, som du bør være opmærksom på ifht. din hund og dens interesse. Nogle hunde føler sig stærkt draget til slikskålen på sofabordet, mens andre ikke ænser slik eller anser det for, at være noget særligt.

 

Når mad bliver en bjørnetjeneste

Tag også en god snak med familien om hvad i hver især må give familiens hunden. Der kan nemlig ligge et stort hjerte bag enhver snack, som børnene giver til hunden, men desværre kan visse fødevarer være en bjørnetjeneste. Vi anbefaler at i i stedet altid har en god portion godbidder liggende i fx en skuffe, som alle må give til hunden. Det er en dejlig gave, som både jeres hund eller hunde der kommer på besøg vil blive glade for.